Allt du behöver veta om FIA Homologeringen 8856-2018

Allt du behöver veta om FIA Homologeringen 8856-2018

Som du kanske har sett så kommer det just nu ut många nya overaller och annan skyddsutrustning på marknaden. Detta är för att år 2020 kom en helt ny Homologering som heter 8856-2018. Men vad innebär denna nya homologering egentligen i praktiken?

  • Genombränning.
    Den största skillnaden är att det nu krävs strängare tester, och skyddskläderna skall klara en sekund mer när tyget är utsträckt. Vilket innebär att de ger bättre skydd runt rygg, armbågar, knän och höfter som är de mest utsatta områdena när man är i en sittande position. Varje sekund räknas i en allvarlig situation och flamsäkerheten har ökat med ungefär 20%. Tidigare kravet för exempelvis underkläder var att de skulle stå emot 3 sekunders öppen låga och kravet är nu 5 sekunder.
  • Skydd för händerna.
    Senaste åren har handskarna blivit längre allt eftersom säkerhetsprioriteten klättrat i dagordningen hos tillverkarna och nu inför FIA krav på hur mycket de ska täcka av handleder och underarmar. Rent fysiskt så är inte skillnaden särskilt märkbar men i praktiken så får du ett mycket bättre skydd mot eldsvådor då materialet genomgår rigorösa säkerhetstester enligt den nya standarden.
  • Högre skor.
    FIA har beslutat att skor nu ska gå över ankeln och därför kan man nu se ännu lite högre modeller på marknaden än tidigare och förlängningen är ofta en liten typ av ”inbyggd strumpa” högst upp. Man behöver dock fortfarande ha FIA-godkända strumpor, och dessa ska nu nå upp till knät.

Hur påverkar detta oss i Sverige?

Detta kommer i nuläget inte att påverka oss alls, då vi i våra lokala serier inte har något krav på 8856-2018 klädsel (det kan finnas undantag).

Ska man däremot köra något internationellt gäller det att kolla det landets regelverk och ibland även enstaka tävlingars specifika regler. Men äldre Homologeringar kommer att fasas ut med tiden och från 2029 kommer det vara krav i samtliga FIA-evenemang. Så om du ändå ska köpa ny utrustning så rekommenderar vi alltid 8856-2018 inte bara för säkerhetens skull utan också för att du ska slippa tänka på det finstilta.

Nya utgångsdatum för personlig utrustning.

En ny sak med den nya Homologeringen är att det numera är 10-års godkännande från tillverkningsdatum på produkterna och utgångsdatumet kommer nu vara tydligt tryckt på plagget. Men för att man skall vara säker när man är ute och tävlar så bör man ändå byta sin personliga utrustning oftare än så.

Många förare förstår inte att deras utrustning utsätts för stora påfrestningar och slitage under träning och tävling. Vissa tillverkare menar på att skyddskläderna skall bytas ungefär efter 20 tävlingar, alternativt 2-3 år om man kör ca 7-8 tävlingar om året. Smuts, svett och solljus påverkar materialet på dina plagg och försvagar skyddet som det är menat att ge dig.

Avslutande tankar

Alla vi som tävlar inom motorsport förstår risken i det vi håller på med, vad vi utsätter oss själva för varje gång vi står på startlinjen. Men vi kan inte låta bli för det är detta vi älskar att göra. Och vårt mål på Apex.se är att se till att ni, våra kunder, har minskat risken att bli allvarligt skadade om det värsta tänkbara skulle inträffa. Din personliga utrustning är just det -- personlig -- och det får man aldrig glömma.

Ingen vill ju vara med om att prova sin säkerhetsutrustning "i praktiken" men när det väl händer så kan man inte heller ångra sig i efterhand. Precis som varje sekund från start till mål räknas när man kämpar om segern så gäller detsamma när en olycka väl inträffar.

Ta hand om varandra där ute på banorna, rallysträckorna och överallt i det vanliga livet med.

Läs även Välj rätt HANS-skydd och vår Guide: Integralhjälmar från Bell Racing.



Related Products