Bell Racing

I ett garage bakom en bildelsbutik i en förort till Los Angeles utvecklades den första Bellhjälmen av uppfinnaren Roy Richter år 1954. Visserligen var det ett enmansprojekt men Roy tog redan från början hjälp av professionella förare för att säkerställa högsta möjliga standard kring ergonomi och säkerhet. Hjälmen genomgick rigorösa tester på bland annat Indianapolis Motors Speedway där hjälmen fick sitt elddop 1955 när Cal Niday kraschade hårt in i muren under Indy 500. Niday undkom med lindriga skador och lovordade hjälmen som den mest bidragande faktorn till att han överhuvudtaget klev ur vraket med livet i behåll.

Bell skördade vidare framgångar i de amerikanska racingserierna under 50-talet och 1963 slog de genom på global skala när Jim Clark rattade sin Lotus till världsmästartiteln i Formel 1 i full Bell mundering. Under åren som följde utvecklades den första integralhjälmen som användes i tävlingssammanhang. 1969 pensionerades den öppna hjälmen inom racing och Mario Andretti var den sista som vann Indy 500 i en öppen hjälm. Självklart då en Bellhjälm!

Under 70-talet fortsatte Bell att innovera sina hjälmskydd. De introducerade den första flamsäkra racinghjälmen, Star FX, och den första komposithjälmen som kraftigt reducerade vikten, XFM-1. XFM-1 blev snabbt favoriten bland racingförare världen runt.

Historien om Bell Racing kan göras lång och kantas med innovation, uppfinningsrikedom och extremt höga säkerhetskrav. Idag levererar Bell utrustning till toppskiktet av team inom alla motorsportskategorier. 

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-20 av 40

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-20 av 40

Sida
per sida
Sätt fallande sortering